Párkapcsolati Érték Program (PEP) - nem csak házasságban élőknek

A Párkapcsolati Érték Programunk (PEP) célja, hogy segítse azokat, akik a párkapcsolati út elején állnak, céljuk a kapcsolatuk mélyítése, a minőségi kommunikáció erősítése, és felkészülés a felbukkanó krízisek, konfliktusok leküzdésére. 

Tapasztalataink szerint, a házaspárok/élettársak akkor kérnek segítséget, amikor már nagy a baj a kapcsolaton belül. Szinte utolsó esélyként gondolnak arra, hogy felkeresnek egy szakembert. Majd a konzultációs folyamat során Ők maguk állapítják meg, "már sokkal előbb kellett volna jönnünk". 

Igen! A párkapcsolat, az együttélés, illetve a házasság során vannak olyan nehézségek, amelyekkel biztos szembe kell nézni, hiszen ezek elkerülhetetlenek. Amennyiben nem sikerül őket megoldani, úgy a helyzet fokozatosan egy negatív spirálba kerülhet. Ilyen lehet többek között a szülőkről való leválás, az elköteleződés, az első gyermek érkezése, és még több tucat időzített bomba ketyeghet a kapcsolatban. 

Az élet számos területén hasznos a megelőzés, a felkészülés. Ezt ajánljuk ebben az esetben is!


Közel 30 éves kapcsolatunk alatt, három gyermeket felnevelve, mi magunk is több nehézséget, hullámhegyet és hullámvölgyet éltünk meg, és kellett ezekkel megküzdenünk. Mindketten a szakmai felkészültségen túl, a gyakorlati életben is rengeteg tapasztalatot gyűjthettünk, amely a párkapcsolatot mélyítő, erősítő, közös munkát támogatja.

Programunkat, és annak témáit, az egyéni igények alapján állítjuk össze - párkapcsolati, érzelmi, anyagi és a mindennapi élet kérdései -, mivel nincs két egyforma pár, egyforma kérdésekkel. 

A Programban legalább hat alkalmat javaslunk, amely a folyamat során kérésre bővíthető.

Célunk az, hogy a Program segítségével a párok rendelkezzenek olyan megoldó készlettel, amelyekkel felkészültté válhatnak az előttük álló nehézségek leküzdésére. Ne kelljen azt mondani évekkel később, hogy "már sokkal előbb kellett volna....."


Szajáni Piroska - családterapeuta, okleveles szociális munkás, gyásztanácsadó

Szelicsán Pál - családkonzulens, mediátor, coach