SzorongásoldásWingwave módszer

Törzsfejlődésünk során az agyunk kialakította védekezi mechanizmusait, amely támogatja az életben maradásunkat. Ennek lényege, hogy traumatikus élményeink tartósan ne gyötörjenek minket a mindennapjainkban. Agyunk az alvás során az úgynevezett REM fázis alatt dolgozza fel a velünk napközben történt eseményeket, majd újra rendezi az élményeket, ezzel elindítva az érzelmi gyógyulás útját.

A wingwave módszer az agy működésének sajátosságait használja ki a szorongások, traumák oldására. Az eljárás működésbe hozza mindkét agyféltekét, ezzel támogatva a fel nem dolgozott negatív élmények feloldását, amelyek meghúzódnak a félelmeink mögött.

A technika első lépése, hogy két ujjból formált gyűrű izomtesztelésen keresztül határozza meg a mögöttes zavaró negatív eseményeket. Valamilyen stresszt okozó élményre gondolva a gyűrű forma könnyen szétnyílik, ha kellemes emléket, illetve fantáziát idézünk fel, a gyűrű megmarad, az ujjak nem nyílnak szét.

A második lépés a szemmozgás előidézése a coach kézlengetésének a segítségével, amely az említett REM állapotot hívja elő éber állapotban a kliensnél. Ennek a stimulációnak köszönhetően válik lehetővé az, hogy az agy újra "rajzolja" az élményeket, így válnak oldhatóvá a rossz emlékek, hiedelmek, és az ezekhez társított negatív érzések.

A mindennapokban is tetten érhetőek azok a jelenségek, amelyek mögött az egykor fel nem dolgozott események állnak. A háttérben húzódó nehézségek megjelenési formája akár banálisnak is tűnhet, például gondot okoz egy nyilvános beszéd elmondása, egy tárgyalás lebonyolítása, tériszony, fulladástól vagy a repüléstől való félelem, vizsgadrukk, lámpaláz, munkahelyi teljesítmény szorongás, rossz alvás stb. A sort nagyon hosszan lehetne sorolni. A cél az, hogy az oldást követően ezek az érzések semlegessé váljanak, vagy jobb esetben pozitívvá.

A wingwave módszer akár rövid időn belül is eredményesen használható szorongásoldásban, stresszes állapot oldásában, vagy traumatikus élmények feldolgozásában. 


Kinek szól?

A stressz, a szorongás minden nap, minden órában elvesz valamit tőlünk. Olyan korlátokat állít elénk, amitől nem lehet megélni örömteli pillanatokat, gátolja célok elérését, csökkenti a teljesítményt az élet számos területén. Végső soron nem lehetünk önmagunk.

Ajánlható a módszer azoknak, akik mindennapi szorongásaiktól szeretnének megszabadulni, vagy fel nem ismert traumáitól. Ezen felül még további segítségre lehet számítani többek között az önismeret fejlesztésében, illetve stressz által kiváltott reakciók hátterében lévő okok megértésében, megkeresésében.

A stressz kezelése, feloldása elősegíti az egészség javulását, a jobb közérzetet, az életminőség javítását. Ezáltal jobban kezelhetővé válnak az emberi kapcsolatok, harmóniában lehet az ember önmagával és a környezetével is. Hatékonyabb lehet munkájában, a tanulásban, vagy egyéb nagyobb teljesítményt igénylő tevékenységeiben is.


Érdemes tudni

A konzultációk személyesek, és egy-másfél órát vesznek igénybe. Tapasztalatok azt mutatják, hogy akár egy ülés is vezethet eredményre egy-egy témában, azonban mélyebb nehézségek esetén 3-5 találkozó is szükséges lehet.

A wingwave coaching erőssége abban rejlik, hogy gyors és hatékony. Azok az emberek, akiknek nincs idejük vagy nem akarnak hosszú hónapokat tölteni terápiával, nagy hasznát vehetik ennek a módszernek. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy-egy feloldási kísérlet sikertelen marad.

A hatékonyság érdekében érdemes az ülésre érzelmileg felkészülni. A megbeszélendő témák előzetes átgondolása, és közvetlenül az ülés előtt időt hagyva a gondolatok rendezésére, eredményesebbé teheti a munkát.

Fontos, hogy a wingwave nem helyettesíti az orvosi eljárást, diagnózist nem állít fel. Pszichoterápiás folyamatot vagy pszichiátriai kezelést nem vált ki!

A technika egészséges mentális állapotú emberek nehézségeit, elakadásait képes oldani.