Mikor érdemes coachhoz fordulni?

2020.02.12

Azt a kérdést kaptam, hogy mikor érdemes engem coachként megkeresni?

Amikor coachként dolgozom, az esetek jelentős részében egyvalakivel beszélgetek. Tehát ő maga keres meg engem, egy olyan nehézsége van, ami nagyon őt érinti, és nagyon a jelenben van.

Mik lehetnek az ilyenek? Például karrierváltás, munkahelyi nehézség, valahol önbizalmát vesztette, esetleg van egy magánéleti problémája, egy olyan átmeneti válságba került, ahol ő hirtelen nem találja meg egyedül a megoldást, ezért érdemes engem fölkeresni, leülünk, és átbeszéljük a dolgokat.

Lehet, hogy egy-két ülés is elég ahhoz, hogy saját maga az én segítségemmel megtalálja azokat a válaszokat, hogy tovább tudjon lépni, de az is elképzelhető, hogy egy hosszabb folyamatra lesz szükség. De a fő elve az az, hogy amikor coachként vagyok, a jelenben dolgozom, és nagyon arra az egyvalakire tudok koncentrálni, és mindent megteszek azért, hogy közösen úgy tudjunk dolgozni, hogy tovább tudjon lendülni az adott nehézségen.

Ha valaki nem egyénileg keres meg engem coachként, hanem párban, akkor is nagyon fontos az első találkozásnál végigbeszélni, hogy mi az a fontos hozott nehézség. Mert ha éppen van egy elakadásuk, amit ott és akkor meg kellene oldani, de úgy beleragadtak ők ketten, és úgy valaki ki akarja mozdítani őket ebből a megmerevedett helyzetből, akkor coachként tudok dolgozni.

Hogyha ez egy sokkal összetettebb probléma, egy mélyebben gyökerező probléma, vagy akár a múltban gyökerező probléma, az már egy teljesen más módszertant igényel, az már egy teljesen másik kérdés, amire egy külön választ fogok adni.

Várom a további kérdéseiket: parmegoldas@gmail.com